APISARIJ U TEHNIČKOM MUZEJU NIKOLA TESLA

Muzejski Apisarij – košnice sa staklenim stijenkama i medonosnim pčelama, osnovan je 1994. kao proširenje postava Osnove poljodjelstva Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Riječ je o edukativnom odjelu sa svrhom poučavanja o pčelama i njihovoj važnosti za čovjeka i planet Zemlju. Cilj je upozoriti na vrijednost pčela i njihovu korisnost kao oprašivača mnogobrojnih kultiviranih i samoniklih biljaka, obuhvaćajući konkretni primjer grada Zagreba.

Obnovljenim postavom Apisarija u Muzeju je realiziran ambijent u kojemu posjetitelji mogu aktivno stjecati znanje o pčelama promatranjem pčelinjih zajednica, tekstualnim informacijama i različitim aplikacijama na multimediji, od kviza do slagalica ili pak samo predahnuti, opustiti se, sjesti i slušati užurbani zvuk košnica.

Mi bismo s ponosom dodali da je PIP od samog početka, od prije 29 godina, na više razina uključen u stvaranje Apisarija te od onda brine o pčelama u staklenim košnicama.

Izjava Katarine Ivanišin Kardum, voditeljice Apisarija TMNT-a: Od mog prelaska s radnog mjesta muzejskog pedagoga Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik u Tehnički muzej, gotovo pred deset godina, pčele su, odnosno muzejski Apisarij osnovan 1994., bile među prvim temama koje su me uistinu zaintrigirale. Ubrzo sam pokrenula edukativni program U društvu pčela s ciljem da se pridonese edukaciji o pčelama i boljem razumijevanju njihove važnosti te odgovornijem ponašanju čovjeka prema prirodi općenito, posebno u kontekstu urbanih ekosustava. Kroz brojne radionice, demonstracije i predavanja u suradnji s velikim brojem vanjskih suradnika, ujedno su testirani i elementi koji su postali sastavni dio obnovljenog postava, otvorenog za javnost u petak 7. 7. 2023. Svakako bih istaknula ulogu tvrtke PIP, te gospodina Bračića, vlasnika PIP-a, koji je od samih začetaka ideje Apisarija u Tehničkom muzeju, devedesetih godina prošlog stoljeća, bio dio tima. Od tada, PIP brine o muzejskim pčelama te redovito sudjeluje u edukativnim radionicama u organizaciji Muzeja.



Podijeli članak