Apibonum ib

Poštovane pčelarke i pčelari,

vjerojatno se slažemo da nam nametnik grinja Varroa destruktor stvara najveće probleme, a posljedično i puno toga još, u održivosti, razvoju i isplativosti bavljenja pčelarstvom.

Već pet godina uz veliku pomoć šireg neformalnog tima radim na proizvodu biocidnog djelovanja za održavanje higijene u pčelinjoj zajednici pod radnim nazivom Apibonum ib.

                                               

Kroz te godine intenzivno je testiran na nekoliko pčelinjaka. Ove, 2023. godine testiran je na preko četrdeset pčelinjaka u Hrvatskoj i na desetak u nekoliko zemalja u okruženju.

Sa osobitom zahvalnošću i značenjem na Apibonumu će se provesti i diplomski rad na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Po još potpuno ne obrađenim rezultatima, sugestijama sa terena oko „dječjih bolesti“ na proizvodu veliki sam optimista da ćemo uskoro imati uspješno biocidno sredstvo. Vjerujem da će biti učinkovito, bez rezidua u pčelinjim proizvodima, jednostavnom primjenom u svim tipovima košnica, po svim vanjskim temperaturama od 0 do 35°C i sa malim vjerojatnošću za rezistenciju.

Ovom prigodom želim od sveg srca zahvaliti mnogim pčelarkama i pčelarima koji su na različite načine surađivali i na taj način u širokom prostoru omogućili praćenje djelovanja pripravka. Hvala na svim kritikama – pozitivnim i negativnim, sugestijama, sumnjama i podršci, bodrenju i omalovažavanju, silnoj želji da ustrajem i uspijem. Sve sam doživio ili nastojao doživjeti u korist konačnog zajedničkog uspjeha. Sam ne bi uspio.

Hvala Ivani, Zdravku, Andreju, Slavku, Zdenku, Zlatku, Budimiru, Sinaju, Željku, Marinu, Dadi, Ivi, Stipi, Alfredu, Voldimiru, Safetu, Slavenu, Draženu, Janezu, Joži, Martinu, Marijanu, Tihomiru, Josipu, Mirku, Ibri, Zoranu, Darku … .

Medno!                                                                       

Ivan Bračić, pčelar, inovator      

 



Podijeli članak