Test iskoristivosti pogače

Kvalitetu svakog proizvoda pa tako i šećernog tijesta – pogače za prihranu pčela treba kontrolirati. Najbolji test je u košnici kod pčela i k tome u usporedbi sa konkurentskim proizvodom hrvatskog proizvođača.

Kvaliteta pogače ovisi o više parametara, ona je  puno više od zbroja sirovina od kojih je proizvedena.

Donje slike pokazuju rezultat usporedbe pogača gdje se može utvrditi značajna razlika u iskoristivosti pogače, odnosno stvaranja neprobavljivih ostataka koje pčele odbacuju na podnicu, a time smanjuju učinak poticajnog razvoja pčelinje zajednice. Time povećavaju trošak pčelaru kroz odbačeni dio pogače.i ne postiže se cilj ubrzanog razvoja pčelinje zajednice. 

(Slika1. Medopip pogača - bez otpada na podnici)

Cista podnica

(Slika 2. Pogača drugog proizvođača - značajan otpad na podnici)

Ovakav, pčelama neprihvatljiv ostatak nastaje zbog prevelike granulacije mljevenog šećera, loše kvalitete sirupa, te neadekvatnog procesa miješanja – ne adekvatne ukupne tehnologije. Kad tome dodamo i smanjenu količinu suhe tvari u pogači (previše vode), za 2 do 4 postotna poena onda je konkurentska pogača desetak posto nepotrebnog – neiskorištenog sastava.

Naravno, pčelar na taj neiskorišteni dio plaća i marže i poreze, odnosno ima povećane troškove zbog nekvalitetnog proizvoda. Drago nam je da naš trud i konstantan rad na unaprjeđenju proizvoda vrednuju i pčelari i njihove pčele!



Podijeli članak