Dobro došli na naši web shopa!

Artikli 21 - 27 od ukupno 27

Postavi padajućim redosljedom
po stranici
Stranica:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

U Pazinu je 27. - 28. veljače 2015. održano jubilarno 10.-to izdanje pčelarskog sajma „Dana meda“. Svečani čin otvorenja ove su godine uveličali gospodin Zoran Vasić, pomoćnik ministra poljoprivrede, gospodin Milan Antolović, pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu, gospodin Renato Krulčić, pazinski gradonačelnik, dr. sc. Maja Dražić iz Hrvatske poljoprivredne agencije i gospodin Vedran Lesjak, urednik časopisa „Hrvatska pčela“.

Naslađi istarski sajam „Dani meda“ u Pazinu na svoj deseti rođendan ugostio je rekordnih 90 izlagača iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije, Ukrajine, Poljske i Italije. I broj posjetitelja u dva dana sajma daleko je veći nego prijašnjih godina ne samo zbog lijepog vremena i novog prostora u kojem će se od sada održavati ova manifestacija. Ove su godine prvi put svoje proizvode izlagali „PIP“ d.o.o. iz Pisarovine, „Agro Simpa“ d.o.o. iz Siska i „Lega Construzioni Apistiche“ iz Italije.

 

Edukativni dio programa „Dana meda“ započeo je radionicom na temu „Djeca, mladi i svijet pčela“ u okviru kojeg su predavanje držale gospođa Vesna Rusijan Ljuština, prof. psihologije iz pazinskog dječjeg vrtića „Olga Ban“, gospođa Zdenka Turkalj Čohilj, dipl. pedagog iz pazinske OŠ „V. Nazor“, dr. sc. Kristina Brčić iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i doc. mr. art. Aleksandre Rotar sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Večernji sati prvog dana sajma rezervirani su za svečanu dodjelu priznanja za najbolje ocjenjene vrste meda uz prigodni program i domjenak. Objavljeni su i rezultati tradicionalnog dječjeg literarno-likovnog natječaja „Med – hrana, poslastica i lijek“,  te su nagrađeni i autori najuspješnijih radova, zajedno sa svojim mentorima. Šampion XIX senzorskog ocjenjivanja je Vinko Dantinjana, pčelar iz Lazi kod Motovuna koji je sa svojim medljikovcem osvojio 19,30 bodova, a iza njega su Arduino Bubola iz Novigrada sa 19, 13 bodova za kestenov med i Fredi Petrović iz Vozilića sa 19,00 bodova za cvjetni med. Svečanost povodom 10.-tog rođendana manifestacije uljepšao je i gradonačelnik Renato Krulčić prigodnim darom gospodinu Ranku Anđeliniju, predsjedniku organizacionog odbora manifestacije. Po završetku službenog dijela priredbe, uslijedio je domjenak za sve pčelare, izlagače i uzvanike i nastavak neformalnog druženja uz čašu biranih vina središnje Istre.

 

Drugi dan sajma je po protokolu rezerviran za stručno-edukativne skupove. I u subotu su briljirale predavačice: dr. sc. Maja Dražić upoznala je istarske pčelare s mogućnostima označavanja svojih proizvoda znakom „Med iz Lijepe naše“ i opasnostima po pčele od azijskog stršljena, a  mag. ing. agr. Lidija Svečnjak je govorila o aktualnostima na tržištu satnih osnova u kontekstu eskaliranja pojave patvorina pčelinjeg voska u našoj zemlji. Kao i uvijek najveću pozornost je zaokupila doc. dr. sc. Ivana Tlak Gajger dr. med. vet. predavanjem o novim pčelinjim bolestima i nametnicima. U isto vrijeme u maloj je sali prof. dr. sc. Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu održao radionicu pokazno-edukacijskog ocjenjivanja  senzorskih odlika meda.

 

ZAKLJUČAK: Grad Pazin i njegovi sugrađani, podjednako kao i svi Istrani, posebice pčelari mogu biti ponosni na jubilej ove manifestacije, jer njen značaj u popularizaciji pčelinjih proizvoda i promociji pčelarstva kao načina života raste iz godine u godinu, a njen organizator - udruga „Lipa“ na najljepši mogući način dokazuje kako sinergijom između neposrednih proizvođača i lokalne uprave jedan sajam može prerasti lokalne okvire i postati priredba od regionalnog značaja.

                                                                   Tekst: inž. Gregurić Damir

 

Dodano u Novosti od PIP Administrator

Zimski radovi na pčelinjaku

26. velj 2015. 11:52:56

Poštovane pčelarke i pčelari!


Zimi više u pčelarske radionice i učionice, što manje na pčelinjak. Ovo je filozofija koja se u praksi odvija kroz sljedeće aktivnosti – naravno u zadanom podneblju;

- osigurati mir na pčelinjaku (odabirom mjesta, zaštita od životinja – ne znam kako i od ptica, zaštita od padanja grana – odstraniti ih …),

- čim nestane legla obaviti tretman protiv varoe jednim od lijekova sistemskog djelovanja,

- dodavanje pogače prema prethodnom tekstu,

- kad snijeg padne, kad počne otapanje ukloniti ga sa poletaljki i sa krovova LR košnica.

Ono što ne treba raditi;

- kucati po košnicama i osluškivati  jesu li pčele žive

- u košnice gurati „crijeva slušalice“ i procjenjivati jesu li žive, jake i imaju li maticu.

Zašto navedeno ne raditi;

Samo ih uznemiravamo, tada troše više hrane, nastaje potreba za ranijim pročisnim letom, nije pouzdana metoda, a da i jest tada ne možemo i ne trebamo raditi ništa u cilju saniranja stanja.

Nastavlja se!

 

Medno!

Pčelar Ive

Dodano u Novosti od Pčelar Ive

Poštovane pčelarke i pčelari!


Vrijeme brzo ide, već je polovica veljače. Nadam se da ste svojim pčelama u košnice stavili pogaču, ako

ne evo nekoliko praktičnih savjeta.

Koju/kakvu pogaču?

Najbolje bi bilo pogaču koja u sastavu ima djelatnu tvar protiv nozemoze (Nozepina). Nozemoza je tiha i

nevidljiva bolest pčela koja im najblaže rečeno skraćuje životni vijek.

U protivnom treba odgovoriti što želimo postići, poticati razvoj legla, nadoknaditi pričuvu hrane u košnici

ili biti sigurni da je pčelama hrana na dohvatu – problemi poprečnog premještanja pčela.

Svakako u ovom razdoblju pčelama je poželjno dodati pogaču sa proteinima (Medopip plus).

Gdje staviti pogaču?

U zimskom razdoblju u LR košnicama isključivo na satonoše gornjeg nastavka, točno iznad klupka. Kad su

temperature izrazito pozitivne 10-ak pa na više °C, u LR košnice pogaču je najbolje staviti u hranilicu,

naravno, uz slobodan prolaz pčela.

U AŽ košnicama izbor je smanjen. Uvijek je dobro staviti u plodište sa stražnje strane uz, najčešće,

zamjenu mjesta hranilice i ventilacije. Ako su odstranjeni medišni okviri onda je najbolje mjesto medište,

na matičnu rešetku.

Kako staviti pogaču?

Kvalitetno proizvedena pogača (granulacija mljevenog šećera do 30 mikrona i dobro homogenizirana u

kvalitetnom sirupu) može se na satonoše staviti bez zaštitnog najlona, to je najbolji način. „Dobra“

pogača neće curiti u ulice, među okvire. To će se dogoditi samo ako pčele uginu, i nakon dužeg stajanja

sa uginulim pčelama, zbog higroskopičnosti (upija vlagu).

Po kakvim vremenskim uvjetima dodavati pogaču?

Ovo pitanje je jako osjetljivo. Naime, u literaturi i u navici pčelara je da se to radi po temperaturi iznad

10°C. Više 10-aka godina radim i zagovaram da se to radi po vanjskoj temperaturi oko 0 i ispod 0°C.

Kako? Pripremljeno, brzo, spretno i bez nepotrebnih zahvata. Zašto tada? Ne koristimo dimilicu, pčele

ne lete, ne gnječimo pčele (u klupku su) i trošimo malo rada-vremena.

Nastavlja se!

 

Medno!

Pčelar Ive

Dodano u Novosti od Pčelar Ive

Pozdrav Medno

19. velj 2015. 16:28:43

Pčelarski pozdrav

Jeste li znali da je pčelarski pozdrav MEDNO nastao 1990. u PIP-ovoj prodavaonici u Trnjanskoj ulici.

Nastavlja se!

 

Medno!

Pčelar Ive

Pročitaj više
Dodano u Novosti od Pčelar Ive

Katalog pčelarska oprema 2015

12. pro 2014. 16:19:00

Katalog 2015 - preuzmi PDF

Pročitaj više
Dodano u Novosti od Administrator PIP

Himna pčelara

12. stu 2014. 10:44:46

Himna hrvatskog pčelarstva i pčelara : “Medno, medno”


Autor teksta: Stjepan Pepelnjak
Autor glazbe: Duško Šarac
Izvođači: Nostalgija
Urednik: Ivan Bračić

Pročitaj više
Dodano u Novosti od PiP Administrator

SVIJET PČELA

23. lis 2014. 15:28:18

Poštovane pčelarke, pčelari i ljubitelji pčela!


Sve u životu ima svoj prvi korak. Prvi korak u prohodavanju, prvi korak u školu, pa tako i prvi korak u pčelarstvo. On je najveći, najdraži i najznačajniji u toj aktivnosti. U slijedećim koracima ima i padova. Brižni roditelji uvode nas u prve dvije aktivnosti.

Tko nas uvodi u prvi korak u pčelarstvu? Je li to obiteljska tradicija, prijatelj koji već ima pčele, knjiga, pčelarska udruga, pčelarska škola,…? Sve navedeno je dobro i nužno kako bi bilo manje padova. Treba se profilirati u „Ja pčelar“! Iza prvog koraka slijedi istinsko teorijsko i praktično učenje i mučenje. Bez toga nema uspjeha u pčelarstvu, i ne samo u pčelarstvu. Pčelarstvo je zahtjevno i nije lako, ali je realno moguće biti odgovoran i uspješan pčelar uz prethodnu poruku.

Pčelar treba biti mali biolog, veterinar, biotehnolog, opći tehnički tehnolog - majstor, botaničar, meteorolog, poduzetnik i što još ne. Uspješan pčelar je onaj koji najbolje uzajamno poveže sve navedene discipline.

Znamo da se u pčelarstvu može biti hobista, poluprofesionalni i profesionalni pčelar. Odgovornost prema svojim pčelama i pčelama drugih pčelara treba biti iznad odredbi Zakona o dobrobiti životinja.

Nastavlja se!

Medno!

Pčelar Ive

Dodano u Novosti od PIP Administrator

Artikli 21 - 27 od ukupno 27

Postavi padajućim redosljedom
po stranici
Stranica:
  1. 1
  2. 2
  3. 3