Je li bi to bilo društvo primjereno današnjoj razini razvoja i poimanja odnosa u ljudskoj zajednici?
Ovdje nemam namjeru razviti sociološku, politološku ili neku drugu temu o ljudskom društvu već pojednostavljeno neke karakteristike pčelinje zajednice provokativno smjestiti u društvenu zajednicu.

 

Pčele su radišne, imaju podjelu rada i dobar organizacijski ustroj. Je li tako i u društvenoj zajednici?

Pčelinja zajednica je ustrojena monarhistički, ima kraljicu. Mlade pčele brinu i hrane maticu – kraljicu. Bili to htjeli ili želimo demokratsko ili možda autoritarno društvo?

 

Svi članovi pčelinje zajednice su obilježeni feromonom matice i imaju snažnu pripadnost toj zajednici. Je li se tako odnose svi članovi u ljudskoj zajednici?

 

 Kad matica reproduktivno onemoća, dobra pčelinja zajednica provodi „tihu izmjenu“ matice. Odgoji novu maticu, a zatim ubije staru. Je li to prihvatljivo ljudskoj zajednici?

 

Kad pčelar mijenja postojeću maticu novom, čini predradnje prilagodbe nove matice uz prethodno izbacivanje stare. Je li ima sličnosti sa izbornom kampanjom u ljudskoj zajednici?

Reproduktivno sposobna ženka – matica sparuje se sa više trutova i to izvan zajednice. Kako bi to izgledalo u društvenoj zajednici?

 

Kad zavlada blagostanje, nikad u neimaštini, u košnici puno pčela i meda, pčele nezaposlene počnu ljenčariti (brade se na letu) pa se mlade pčele odluče podijeliti u više zajednica – rojenje. Je li tako i u ljudskoj zajednici?

 

Kad jaka pčelinja zajednica, u izostanku medenja, u prihvatljivoj blizini osjeti slabu, nastaje grabež. Je li tako i u ljudskoj zajednici?

 

Postoji još perfidnija pojava kod pčela – tiha grabež. Pčele sa polupraznim mednim mjehurom ulaze u tuđu košnicu, a izlaze sa punim. Ima li toga i u društvenoj zajednici?

Pčele stražarice čuvaju ulaz u svoju košnicu, često pogibaju ali u obrani ustraju. Je li nas to podsjeća na nedavnu prošlost u Hrvatskoj?

 

Pčelinju zajednicu krasi „fenomen socijalne izmjene hrane“, u oskudici mali dotok hrane dijele svi članovi međusobno. Je li tako u ljudskoj zajednici?

 

Pred zimu, zahvaljujući partenogenezi bez posljedica za narednu sezonu, pčele izbace sve muške članove - trutove iz košnice. U društvenoj zajednici, na sreću, nije tako.

 

Neka nam bude sretna i medonosna Nova 2016. godina.


Nastavlja se!

Medno!


Pčelar Ive