Dobro došli na naši web shopa!

Artikli 1 - 10 od ukupno 26

Postavi padajućim redosljedom
po stranici
Stranica:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Briga o pčelama!

23. kol 2017. 12:32:02

Pišem ponukan člankom u današnjem Večernjaku naslovljenom sa Pomor pčela u Imotskoj krajini zbog jake suše cijenjene novinarke gospođe Slavice Vuković.Pročitaj više
Dodano u Novosti od PIP administrator

Dimilica i dimi!

20. lip 2017. 13:22:21

Poštovane pčelarke i pčelari!

Dimilica i dimi!

Bagrem smo već zaboravili. Nije se proslavio ali bolje je nego zadnjih godina. Treba pripaziti na sortnost jer je repica medila do kraja bagremove cvatnje. I amorfa se tu uplela. 

Pročitaj više
Dodano u Novosti od Pčelar Ive

Gnijezdo u pletari!

2. svi 2017. 10:08:53

Moje voćke su, uglavnom meni drage marelice, ocvale. Pčele su imale lijepih dana pa su marljivo oprašile cvjetove. Previše sustavno, tako da su se prerodile. Grane su već sad savijene. Moram ih veliki dio odbaciti, na tisuće. Znači, provodim zelenu berbu.

Pročitaj više
Dodano u Novosti od Pčelar Ive

Test iskoristivosti pogače

30. ožu 2017. 22:45:55

Kvalitetu svakog proizvoda pa tako i šećernog tijesta – pogače za prihranu pčela treba kontrolirati. Najbolji test je u košnici kod pčela i k tome u usporedbi sa konkurentskim proizvodom hrvatskog proizvođača. Kvaliteta pogače ovisi o više parametara, ona je puno više od zbroja sirovina od kojih je proizvedena.......

Pročitaj više
Dodano u Novosti od Jure Radić

Pogledajte novi Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine 

Više detalja na LINKU

Pročitaj više
Dodano u Novosti od Jure Radić

U Narodnim novinama br. 126. od 20. studenog 2015.g. objavljen je novi Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2014. do 2016. godine u 2016.godini. 

Detalji na LINKU

Pročitaj više
Dodano u Novosti od PIP Administrator

Na pčelinjaku pao snijeg!

4. sij 2016. 09:32:52

Poštovane pčelarke i pčelari!

 

Prisjetimo se ove prekrasne pjesmice:

 

SNJEŽNE PAHULJICE

Cijelu noć su pahuljice,

Tkale bijele košuljice,

Obukle su cijelo selo,

U svečano ruho bijelo.

Zavijale šumske staze,

Kojim plahe zvijeri gaze,

Zatrpale vrata Žući,

Na njegovoj pasjoj kući.

ZLATA KOLARIĆ-KIŠUR

Pročitaj više
Dodano u Novosti od Pčelar Ive

Poštovane pčelarke i pčelari!

 

Mi držatelji pčela, pčelarke i pčelari, volimo pčele i trudimo se o njima znati što više i o njima pričati u superlativu. Svijet pčela je velik, širok, multidisciplinaran i uvijek iz početka zanimljiv. Pčelama se iz različitih interesa bave i znanstvenici, umjetnici, pisci i mnoge druge profesije.


Često ćemo čuti ili smo i sami sudjelovali u raspravama kako bi se ljudska zajednica i društvo u cjelini moglo i trebalo ugledati i ustrojiti po uzoru na pčelinju zajednicu.

 

Pčelinja zajednica

Pročitaj više
Dodano u Novosti od PIP Administrator

Pčelarstvo kninsko – prominskog kraja


O prostoru

Prostor kninsko-prominskog kraja, preko 400km², strateški je za hrvatsku važno područje, tu se rađala srednjevjekovana hrvatska povijest, kraljevsko područje, kraljevski Grad Knin i kraljevska općina Promina, od Zvonimira do Svačića.

Promina je planina, Promina je toponim, Promina je i općina (140km²) ustanovljena 1863. godine. Promina planina, među rijetkima sa tom visinom, sa čijeg se vrha  (1148m) kontrolira cijeli krug, 360°, i tako omogućava motrenje prostora od oko 10000km².

                      

Značenje pčela

Poviše Knina, ispod Dinare rađa se bura koja bistri um, čisti zrak i stvara posebnu mikroklimu kojoj treba znati prilagoditi gospodarske aktivnosti, posebno u poljoprivredi i stočarstvu.

Sa mora u ljetnom razdoblju puše maestral, zaustavlja se u Promini, rashlađuje je, a mještani ga nazivaju donjak.

Pročitaj više
Dodano u Novosti od PIP Administrator

Važna obavijest pčelarima u vezi isplate sredstava


Nacionalnim pčelarskim programom za razdoblje 2014. do 2016. godine, Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom omogućilo je pčelarima pokriće dijela troškova pčelarenja.

Rok za podnošenje zahtjeva za pčelarsku opremu, racionalizaciju troškova selećeg pčelarenja i Varoozu istekao je 15. svibnja.

 

Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju apeliraju na pčelare da ne zovu zbog informacija u vezi zahtjeva, već da čekaju da ih oni kontaktiraju.

Savjetuju da svakako budete dostupni na telefonski broj koji ste prijavili jer ukoliko se ne javite na jedan od tri upućena poziva, zahtjev će vam biti odbijen.

 

Isplata sredstava pčelarima obavit će se do 15 listopada. Detalji na linku.

Dodano u Novosti od PIP Administrator

Artikli 1 - 10 od ukupno 26

Postavi padajućim redosljedom
po stranici
Stranica:
  1. 1
  2. 2
  3. 3